Google+

Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Η Ιρλανδία μας κάνει ένα μεγάλο δώρο

Η Ιρλανδία μας κάνει ένα μεγάλο δώρο. Πρέπει όμως να το...παραλάβουμε

Η απόφαση για την είσοδο και της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης Δ.Ν.Τ.-Ε.Ε. δημιουργεί ευνοικότερο περιββάλον για την Ελλάδα.

Η Ιρλανδία έλαβε δάνειο ύψους 85 δις ευρώ και θα πρέπει να το αποπληρώσει μέσα σε 11 χρόνια. Ετσι θεωρείται αυτονόητο ότι και η Ελλάδα θα λάβει ανάλογη επιμήκυνση για την αποπληρωμή του δικού της δανείου και από τα 5 χρόνια που έπρεπε να επιστρέψει τα 110 δις που πήρε θα λάβει παράταση τουλάχιστον για άλλα 5.
Πρόκειται για κάτι που οι αγορές θεωρούσαν δεδομένο αφού η συσσώρευση χρεών ειδικά τη διετία 2013-2014 ήταν τεράστια και η ελληνική οικονομία δε θα μπορούσε να εξυπηρετήσει.

Σωρρεύονταν εκεί τόσο η αποπληρωμή του μνημονίου όσο και η λήξη των υπολοιπων δανείων,ομολόγων κλπ που έχει λάβει η εκάστοτε κυβέρνηση από τις αγορές και άθροιζουν αστρονομικά ποσά.

Το 2013 λήγουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 34 δις,ενω θα πρέπει να καταβάλουμε και άλλα 6 δις στην τρόικα ως εξόφληση του δικού της δανείου.Δηλαδη το 2013 θα χρειαστούμε 40 δις ενώ η τρόικα θα μας δανείσει μόλις 8!

Το 2014 η κατάσταση εμφανίζεται ακόμα χειρότερη. Οι ανάγκες αποπληρωμής παραμένουν ίδιες, δηλαδη κοντά στα 40 δις ευρώ,αλλά δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα από την τρόικα αφού το δάνειο της θα έχει τελειώσει.Αυτό σημαίνει ότι όλες τις ανάγκες μας θα πρέπει να τις καλύψουμε από τις αγορές οι οποίες θα κληθούν να μας δώσουν, αν συνυπολογίσουμε και τα χρήματα που θα χρειαστούμε για τη λειτουργία του κράτους,πάνω από 50 δις.Δηλαδή σχεδόν όσα ζητούσαμε για το 2010 όποτε και χρεοκοπήσαμε.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η παράταση ήταν δεδομένη γιατί ο καθένας καταλαβαίνει ότι αυτά τα νούμερα δε "βγαίνουν" και γιατί όλοι μας δανείζουν όχι για να χάσουν τα χρήματα τους αλλά για να τα πάρουν πίσω.Ηθελαν όμως να μας τη δώσουν αργότερα όταν θα είχαν δρομολογηθεί οι δομικές αλλαγές στη λειτουργία του δημοσίου που είναι η "μαύρη τρύπα" που καταπίνει τα πάντα.

Το ότι η συζήτηση άνοιξε από τώρα σημαίνει απλά ότι θα γίνουν πιο αυστηροί απέναντι μας.Θα θελήσουν να μας αποδείξουν ότι η παράταση αυτή δε σημαίνει χαλάρωση αλλά...επίσπευση.Και θα έχουν δίκιο αφού η κρίση απλώνεται και τα περιθώρια για πισωγυρίσματα δεν υπάρχουν πιά.Γιατί ακόμα κι αν αποτύγχανε ένα πρόγραμμα διάσωσης μιας χώρας σαν την Ελλάδα δε θα έφερνε και την καταστροφή.Τώρα όμως που δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ιρλανδία,ίσως και η Πορτογαλλία και ποιός ξέρει ποιές άλλες χώρες δεν υπάρχει έδαφος για λάθη αφού κανείς δεν ξέρει τι άλλες ανάγκες θα προκύψουν για τη διάσωση του ευρώ.

Ως συμπέρασμα η είσοδος της Ιρλανδίας στο μηχανισμό προσφέρει μια ευκαιρία στην Ελλάδα. Να προχωρήσει γρήγορα στη θεραπεία των προβλημάτων της και να παραμείνει σε ένα ημιπροστατευόμενο περιβάλλον για μεγαλύτερο διάστημα.Αρα να μη δημιουργεί φόβο στις αγορές αλλά να μην εξαρτάται και κατ΄αποκλειστικότητα από αυτές.
Αν λοιπόν καταφέρει μια κυβέρνηση να δημιουργήσει συνθήκες γρήγορης ανάπτυξης για να ξεφύγουμε από την ύφεση που είναι ο μεγάλος μας εχθρός και όχι να εγκλωβιστεί πάλι στην καθυστέρηση των αλλαγών από το φόβο του πολιτικού κόστους τότε ίσως να έχουμε λόγο να ελπίσουμε.12 ΣΧΟΛΙΑ
Διαδώστε το
Σχολιάστε
01.12.2010 | 14:56 Αθηναίος ο Ταλαίπωρος

Σπάω πλάκα με όλα αυτά τα αρλουμπουειδή που κατεβάζει η κούτρα σας πεφωτισμένοι δημοσιογραφίσκοι της τρύπιας πεντάρας. Διαβάστε λίγο ιστορία και θα δείτε ότι η Γραικία -που μας κόλλησε και δεν ξεκολλάει με τίποτα- οικοδομήθηκε με δανεικά και πρώτος τοποτηρητής ήταν ο Καποδίστριας -που τον φάγανε λάχανο κάποιοι «ελευθερωτές» γιατί κατάλαβαν ότι “δεν θα φάνε”! Μετά στείλανε τον Οθωνα -για να τον έχουν του χεριού τους. Και μετά τον Γεώργιο για να σιγουρευτούν ότι το ‘Σύνταγμα’ θα πάει καλά για τα συμφέροντά τους. Για τον πόλεμο του 1897 τι γνωρίζετε; Πόσα χρεοστάσια έγιναν; Τη βλακώδη “μεγάλη ιδέα” και την ηλιθιότητα του Κωνσταντίνου και του Βενιζέλου τη μάθατε στο σχολείο σας; Τα μονοπώλια τα θυμάστε; Έχετε μάθει τι είπε ο Τρικούπης; Έχετε ακούσει τίποτα για τον Μεταξά; Τον Μαρκεζίνη που έκανε το χιλιάρικο δραχμή κι έκλαιγαν ακόμη κα ι οι κότες; Τον μεγάλο μας Καραμανλή τον θυμάστε, το ’58 και το ’62 με τους μετανάστες για να πάρει δάνειο από τους Γερμανούς και να κάνει έργα –και να φάνεεε; Για την δικτατορία του ’67 τι μάθατε; Για το ’74 έχετε τίποτα να πείτε; Ο Ανδρέας έκανε λάθη αλλά αυτό που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει μια άλλη Ελλάδα πιο φιλική για τους πολίτες της. Αντί να σκύψετε το κεφάλι και να δουλέψετε ανοίξατε μαγαζάκι με δανεικά, αγοράσατε αυτοκίνητο με δανεικά και κάνατε διακοπές με δανεικά; Δεν γίνατε δημιουργικοί αλλά θέλατε να διοριστείτε στο δημόσιο για να απλώσετε την αρίδα σας. Δίκιο είχε ο Πάγκαλος μαζί τα φάγατε –εσείς που θέλατε να τεμπελιάζετε στο Δημόσιο και οι πολιτευτές μας που σας διόριζαν για να τους βγάλετε να τα φάνε. Το μνημόνιο σας μάρανε; Το μνημόνιο είναι συμφωνία που υπόσχεται ότι θα πληρωθούν τα δάνεια και οι τόκοι, -χωρίς να μας πάρουν το σπίτι- αλλά το μνημόνιο είναι ευκαιρία να γίνουν μερικά σωστά πράγμα στη διοίκηση του κράτους. Κάτι κομήτες σαν τον Αλέξη και τον Δημαρά ούτε γέλιο δεν βγάζουν παρά μόνο απωθημένα. Όσο για το κουκουέ, την μεγαλοεπιχειρηματία Αλέκα μας και το ΠΑΜΕ και ΔΙΑΛΥΟΥΜΕ δημιουργούν περισσότερο ανεργία παρά ευκαιρίες για δουλειά –μάθε την ιστορία της ναυπηγοεπισκευαστικής περιοχής του Περάματος, πολύ θλιβερή ιστορία. Γιατί δεν γράφετε γι αυτές τις αθλιότητες; Έχω πολλά να σας πω αλλά γνωρίζω ότι θα πάνε χαμένα –είναι η μοίρα της ράτσας που δημιουργήθηκε σ αυτήν την ευλογημένη περιοχή του κόσμου, που εμείς, αυτήν τη περιοχή την χ….μεεεε!
Δημοσίευση σχολίου