Google+

Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Ιδού η λύση για την κρίση στην Ευρωζώνη

Soros και Goldman Sachs: Ιδού η λύση για την κρίση στην Ευρωζώνη 211-12-2010
Soros και Goldman Sachs: Ιδού η λύση για την κρίση στην ΕυρωζώνηTο ευρώ αντιμετωπίζει μία ανανεωμένη κρίση, η Πορτογαλίa, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Ιταλία βρίσκονται υπό την ίδια πίεση που ώθησε την Ελλάδα και την Ιρλανδία στο πακέτο διάσωσης, και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πυροβολούν ένας–ένας ή και όλοι μαζί, την… αχίλλειο πτέρνα της Ευρωζώνης, δηλαδή τους αδύναμους κρίκους της.

Η λύση στην κρίση, σίγουρα δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, αλλά για να επιβιώσει το ευρώ πρέπει σίγουρα κάποια στιγμή, και μάλιστα σύντομα, να βρεθεί. Οι «ειδικοί» των αγορών, βλέποντας πως η πολιτική της ΕΕ δεν έχει καταφέρει ακόμη να δώσει τέλος στον πανικό, και μάλιστα κάποιες φορές κατάφερνει και να τον εντείνει, αποφάσισαν να δώσουν τις δικές τους προτάσεις. Ιδού λοιπόν τί προτείνουν για την Ευρώπη, ο George Soros και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Εrik Nielsen.

Σε νέο άρθρο του με τίτλο «Making the Euro Whole» ο βετεράνος μεγαλοεπενδυτής και πρόεδρος του Soros Fund Management, κ. George Soros, ρίχνει… τα βέλη του στις πρόσφατες (άκαρπες) προσπάθειες σταθεροποίησης της Ευρώπης, τονίζοντας πως το ευρω-ομόλογο, αντίθετα με την άποψη της Γερμνίδας Καγκελαρίου, είναι η λύση-κλειδί στην κρίση.

Οπως σημειώνει ο μεγαλοεπενδυτής, σήμερα οι ευρωπαϊκές αρχές κάνουν τουλάχιστον δύο τεράστια λάθη. Το πρώτο είναι πως οι κάτοχοι ομολόγων των αφερέγγυων τραπεζών προστατεύονται εις βάρος των φορολογούμενων, λόγω του φόβου για ξέσπασμα μίας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αυτό είναι πολιτικά απαράδεκτο, υπογραμμίζει ο Soros. Οι αγoρές το είδαν αυτό, και γι αυτό η διάσωση της Ιρλανδίας δεν ανακούφισε κανέναν.

Το δεύτερο λάθος είναι πως τα υψηλά επιτόκια που επιβάλλονται στα πακέτα διάσωσης, κάνουν την όποια προσπάθεια ή ελπίδα ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας των αδύναμων χωρών, μία ουτοπία πλέον.

Και τα δύο αυτά λάθη μπορούν να διορθωθούν, όπως επισημαίνει ο Soros. Οπως σημειώνει, ο στόχος του ευρω-ομολόγου είναι να ανακουφίσει, άρα και να σώσει αδύναμους της Ευρωζώνης από το βάρος και το μαρτύριο των υπερβολικά υψηλών επιτοκίων δανεισμού, και να τους επιτρέψει να δανειστούν με ένα ευρωπαϊκό επιτόκιο. Αυτό, όπως προσθέτει, θα δημιουργήσει μία αγορά ευρω-ομολόγων με εξαιρετικά έντονη κινητικότητα.

Επίσης, σε ότι αφορά το δεύτερο λάθος, ο Soros προτείνει μία ευρεία ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπου η ΕΚΤ ή καποια άλλη ευρωπαϊκή αρχή, θα τονώσει με νέα έκτακτα μέτρα όλες τις προβληματικές τράπεζες της Ευρώπης, και μάλιστα άμεσα, αντί κάθε μία χώρα ξεχωριστά να αντιμετωπίσει μόνη της το δικό της τραπεζικό πρόβλημα.

Ανάλογες είναι και οι προτάσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Goldman Sachs, κ. Erik Nielsen.

Οπως σημειώνει σε e-mail που έστειλε στους μεγάλους πελάτες της τράπεζας, αυτό που πρέπει να γίνει στην Ευρωζώνη για να ηρεμήσουν τα πράγματα είναι πρώτον, να υπάρξει μία ευρεία συμφωνία για το χρηματοοικονομικό σύστημα της περιοχής. Οπως τονίζει, η Ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερο χρηματοοικονομικούς παρά δημοσιονομικούς κανόνες.

Επίσης, θα πρέπει οι αδύναμες χώρες με κάποιον τρόπο να ανακουφιστούν από το υπερβολικό χρέος για να μπορέσει κάποια στιγμή να γίνει διατηρήσιμο. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει είτε η Ευρώπη να υιοθετήσει ένα σχέδιο τύπου brady bonds, όπως είχε προτείνει και πριν μερικούς μήνες και ο κ. Bini Smaghi, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είτε η ΕΚΤ πρέπει να δράσει. Πώς ; Συνεχίζοντας την αγορά-στήριξη των κρατικών ομολόγων των αδύναμων χωρών, έτσι ώστε όταν δυσκολεύουν τα πράγματα για κάποια από αυτές τις χώρες, να τα πουλά πάλι πίσω σε αυτήν, και στην τιμή στην οποία τα αγόρασε η ΕΚΤ, κι έτσι το κέρδος να μεταφέρεται στην ίδια τη χώρα.

Ελευθερία Κούρταλη
ekourt@kerdos.gr

Κέρδος online 21/12/2010 13:43
Δημοσίευση σχολίου