Google+

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Η «Μις Α» και η «Μις Β» στο στόχαστρο των χάκερ

Η «Μις Α» και η «Μις Β» στο στόχαστρο των χάκερ
Προσωπικά δεδοµένα των δύο Σουηδέζων στο Ιντερνετ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Μια άλλη όψη της προσωπικότητας του Τζούλιαν Ασάνζ έφερε στο φως η κουτσοµπολίστικη αµερικανική ιστοσελίδα Gawker, αποκαλύπτοντας τον λογαριασµό που διατηρούσε ο ιδρυτής του Wikileaks σε σάιτ γνωριµιών. Επίσης ο Ασάνζ αναδείχτηκε «Ροκ σταρ της χρονιάς» από την ιταλική έκδοση του περιοδικού «Ρόλινγκ Στόουν»
Οι καταγγελίες εκ Σουηδίας για σεξουαλικά εγκλήµατα είναι ένα «νοµικό τέχνασµα» µε σκοπό την κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ µέχρις ότου «τον πιάσουν στα χέρια τους οι Αµερικανοί». Αυτή την άποψη (επανα)διατύπωσε χθες, παραµονή της νέας εµφάνισης του ιδρυτή της Wikileaks σε δικαστήριο του Λονδίνου, ο δικηγόρος του Μαρκ Στίβενς.

Κρίνοντας από τον (κυβερνο)πόλεµο που δέχονται οι δύο ενάγουσες από τη Σουηδία, πρέπει να είναι αρκετοί αυτοί που συµφωνούν µαζί του. Οπως επισηµαίνει η «Independent», οι πληροφορίες και οι καταγγελίες που δηµοσιεύονται για τη «Μις Α» και τη «Μις Β» στο Ιντερνετ ξεπερνούν σε όγκο και πάθος κάθε προηγούµενο σε ανάλογη έρευνα. Χρειάζονται µόλις λίγα λεπτά αναζήτησης στο Google και τις υπηρεσίες του, τύπου Street View, για να βρει κάποιος τα ονόµατα και τις φωτογραφίες τους, και µαζί µε αυτά τις διευθύνσεις, τα τηλέφωνά τους και επακριβώς τα κτίρια στα οποία διαµένουν.

Ελάχιστες από τις δηµοσιεύσεις που τις αφορούν είναι φιλικές, πολλές περιλαµβάνουν καταγγελίες για τις δύο γυναίκες – ιδίως για τη «Μις Α», που έχει κατηγορηθεί µεταξύ των άλλων για σχέσεις µε ακροδεξιές οργανώσεις, κουβανούς εξόριστους και πρόσωπα που φέρεται ότι διατηρούν σχέσεις µε τη CIA. Τελευταία, µια αυστραλιανή ιστοσελίδα υποστήριξε πως αυτή η γυναίκα δεν βρίσκεται πλέον στη Σουηδία, έχει πάει να δουλέψει µε µια χριστιανική οργάνωση στο Ισραήλ. Η εν λόγω οργάνωση αρχικά το αρνήθηκε, έπειτα αναγνώρισε πως η «Μις Α» έχει υποβληθεί σε 10ήµερο εκπαιδευτικό σεµινάριο για µια τέτοια αποστολή και στο τέλος απέσυρετη σχετική δήλωση. Η ίδια ιστοσελίδα υποστήριξε πως η συγκεκριµένη ενάγουσα δεν συνεργάζεται πλέον µε τη σουηδική εισαγγελία, άλλα σάιτ προβάλλουν τον ηλεκτρονικό οδηγό που είχε δηµοσιεύσει (αλλά µετά τον κατέβασε) µε τα επτά βήµατα που πρέπει να ακολουθήσει µια γυναίκα ώστε να εκδικηθεί τον άπιστο εραστή. Η «Μις Β», τέλος, παρουσιάζεται ως επί των πλείστον ως «γκρούπι» που κυνήγησε τον Ασάνζ µέχρις εσχάτων.

Υποστηρικτές του ιδρυτή της Wikileaks και υπέρµαχοι των ανθρωπίνων δικαιωµάτων έχουν δώσει ραντεβού για σήµερα το µεσηµέρι, περί τις δύο τοπική ώρα, έξω από το δικαστήριο του Γουέστµινστερ όπου θα µεταφερθεί ο Ασάνζ. Οι δικηγόροι του, προεξάρχοντος του διαπρεπούς αυστραλοβρετανού νοµικού Τζέφρι Ρόµπερτσον, αναµένεται να ζητήσουν εκ νέου να αφεθεί ελεύθερος µε εγγύηση µέχρις ότου εξεταστεί δικαστικά το αίτηµα της Σουηδίας για έκδοση. Οι δικαστές αναµένεται να απορρίψουν εκ νέου το αίτηµα. Ακόµα περισσότερες υπογραφές αναµένεται να προστεθούν στη διαδικτυακή αίτηση που έχει ανεβεί στον αµερικανικό ιστότοπο Avaaz.org, καλώντας να δοθεί τέλος στην «εκστρατεία εκφοβισµού» της Wikileaks – χθες το βράδυ είχαν φτάσει τις 600.000. Και οι Ανώνυµοι Χακτιβιστές αναµένεται να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στο Ιντερνετ κατά των εχθρών της Wikileaks και του ιδρυτή της. «Κρέµασαν» το Amazon
Ο σύµβουλος εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας προειδοποίησε χθες πως οι κυβερνητικές ιστοσελίδες είναι ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις. Αργά το βράδυ της Κυριακής, οι ιστοσελίδες της Amazon στη Βρετανία, στη Γαλλία και στη Γερµανία έµειναν για περίπου µισή ώρα εκτός λειτουργίας. Η εταιρεία πάντως αρνήθηκε πως αυτό ήταν αποτέλεσµα επιθέσεων από χάκερ και επέµεινε ότι προκλήθηκε εξαιτίας «προβλήµατος στον υλικό εξοπλισµό» στο ευρωπαϊκό κέντρο δεδοµένων της. Κυβερνοεπίθεση δέχθηκε χθες και το Gawker, µια κουτσοµπολίστικη αµερικανική ιστοσελίδα.

Κάποιοι εικάζουν ότι τέθηκε στο στόχαστρο επειδή είχε εκφραστεί µε περιφρόνηση για το online φόρουµ 4Chan, την έδρα των Ανώνυµων. Και άλλοι, ότι προκάλεσε την οργή των Χακτιβιστών επειδή εντόπισε και δηµοσιοποίησε τον λογαριασµό που είχε ανοίξει πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ο Ασάνζ σε µια γνωστή ιστοσελίδα γνωριµιών. O «πεισµατάρης ακτιβιστής»
Το προφίλ του «HarryHarrison» (οι φωτογραφίες πράγµατι είναι του Τζούλιαν Ασάνζ, από εκεί και πέρα, άβυσσος η ψυχή του… Ιντερνετ) παραµένει ανενηµέρωτο από την 1η Ιανουαρίου 2007, ένα µήνα αφότου η Wikileaks έκανε το πρώτο της «σκουπ». «Προειδοποίηση: ψάχνετε έναν συνηθισµένο, προσγειωµένο άνδρα; Προχωρήστε στον επόµενο, δεν είµαι εγώ αυτός που αναζητείτε…», αρχίζει να λέει στο προφίλ του ο HarryHarrison.

«Παθιασµένος και συχνά πεισµατάρης ακτιβιστής διανοούµενος ψάχνει σειρήνα για ερωτική σχέση, παιδιά και ενίοτε εγκληµατική συνωµοσία», συνεχίζει. «Μου αρέσουν οι γυναίκες από χώρες που έχουν ζήσει πολιτική αναταραχή. Η δυτική κουλτούρα µοιάζει να σφυρηλατεί γυναίκες κενές και ανόητες. Οκέι. Οχι µόνο γυναίκες!», επισηµαίνει. «Αν ενδιαφέρεστε», σηµειώνουν στα όρια µεταξύ µπλακ χιούµορ και κακογουστιάς οι «Times», «στείλτε γραπτό µήνυµα στις φυλακές Γουάντσγουορθ».

ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΑ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ διατηρούσε λογαριασµό σε ιστοσελίδα γνωριµιών µε το ψευδώνυµο «Χάρι Χάρισον»


«Κυβερνοστρατιώτες» από την Eλλάδα στο πλευρό του Ασάνζ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

ΕΚΑΤΟΝΤΑ∆ΕΣ έλληνες «κυβερνοστρατιώτες» εκτιµάται ότι έχουν ταχθεί στο πλευρό του Ασάνζ κατεβάζοντας στους υπολογιστές τους το πρόγραµµα µε το οποίο πραγµατοποιήθηκαν οι επιθέσεις στις πολυεθνικές εταιρείες που διέκοψαν τη συνεργασία τους µε το Wikileaks αλλά και στη σουηδική κυβέρνηση και την εισαγγελία που εξέδωσε το ένταλµα κατά του ιδρυτή της οργάνωσης.

Η εµπλοκή των ελλήνων στον «πρώτο παγκόσµιο κυβερνοπόλεµο», όπως ήδη τον αποκαλούν διεθνή έντυπα, προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία ηλεκτρονικής σελίδας που διαθέτει ελεύθερα σε χρήστες του Ιντερνετ το πρόγραµµα «Low Orbit Ion Canon» (LOIC) και διενεργεί µετρήσεις για το πόσες φορές έχει κατέβει σε υπολογιστές ανά χώρα. 552 «νεοσύλλεκτοι»
Ειδικότερα,απότις6 ∆εκεµβρίου έως χθες το LOIC είχεκατέβεισε 552 υπολογιστές στην Ελλάδα από την διεύθυνση sourceforge.net.

Στο ίδιο διάστηµα κλιµακώθηκαν οι επιθέσεις της οµάδας χακτιβιστών (από τις λέξεις χάκερ και ακτιβιστές)

Ανώνυµοι εναντίον των ιστοτόπων τηςMastercard, της Visa, της Paypal και άλλων. Από τις αρχές Φεβρουαρίου µέχρι τα τέλη Νοεµβρίου, οπότε ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις από τις διαρροές των αµερικανικών διπλωµατικών τηλεγραφηµάτων, το LOIC είχε διατεθεί σε 330 υπολογιστές στην Ελλάδα. Από αυτά τα στοιχεία φαίνεται ότι η ζήτηση στη χώρα µας για το πρόγραµµα των «χακτιβιστών» έχειαυξηθεί από τις 6 ∆εκεµβρίου και µετά κατά 6.900%!

«Με το LOIC ο υπολογιστής σου γίνεται διαθέσιµος για να πραγµατοποιούνται επιθέσεις εναντίον ιστοτόπων. Στην ουσία, τα κοµπιούτερ πολλών χρηστών συντονίζονται και στέλνουν ταυτόχρονα αιτήσεις σε συγκεκριµένες σελίδες στο Ιντερνετ. Λόγω του µεγάλου όγκου των αιτήσεων, η σελίδα µπλοκάρει και αδυνατεί να εξυπηρετήσει οποιονδήποτε υπολογιστή», εξηγεί ο κ. Γιάννης Ασκοξυλάκης, ερευνητής του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών και ∆ικτύων του Ινστιτούτου Πληροφορικήςστο Ιδρυµα Τεχνολογίας και Ερευνας στην Κρήτη. Επίσης αναφέρει ότι αυτού του είδους τα προγράµµατα είναι συνήθως «διάφανα» ώστε οι ειδικοί να µπορούν να δουν αν περιέχουν κάποιο ύποπτο κοµµάτι κώδικα που να θέτει τον υπολογιστή σε κίνδυνο. «Αυτοί που γνωρίζουν προγραµµατισµό µπορούν να καταλάβουν αν το LOIC περιέχει κάποιον ιό καθώς πρόκειται για ένα πρόγραµµα µε ανοιχτό κώδικα. Η συµµετοχή των χρηστών σε αυτές τις επιθέσεις είναι εθελούσια – τα προγράµµατα αυτά, αν όντως είναι καθαρά, λειτουργούν συνήθως υπό την καθοδήγηση του χρήστη του υπολογιστή και ενός συντονιστή. Είναι πάντως η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο να γίνεται τόσο µαζικά. Θα µπορούσε να είναι η αρχή µιας νέας µορφής διαµαρτυρίας για διάφορες καταστάσεις», συµπληρώνει ο κ. Ασκοξυλάκης.

Οι Ελληνες που έχουν κατεβ άσει στα κοµπιούτερ τουςτοLOIC αποτελούν πολύ µικρό µέρος του «κυβερνοστρατού» υπέρ του Wikileaks. Ενδεικτικά, την ίδιαώρααπό χθεςτοπρωί έως τις 12.3

0 τοµεσηµέρι που το πρόγραµµα κατέβηκε σε 8 ελληνικούς υπολογιστές από τη διεύθυνση sourceforge. net, στις ΗΠΑ διατέθηκεσε 327, στην Ινδία σε182, στη Γερµανία σε 175, στη Βραζιλία σε 127. Στη λίστα µε τις χώρες που κατέβασαν το LOIC περισσότερες φορές την τελευταία εβδοµάδα η Ελλάδα καταλαµβάνει την 22η θέση.

Σύµφωνα µε πληροφορίες από την οµάδα των Ανωνύµων, για τις πρώτες επιθέσεις κατά του web site της ελβετικής χρηµατοοικονοµικής υπηρεσίας PostFinance χρειάστηκαν µόνο 200 υπολογιστές µε το LOIC, ενώ στις επιθέσεις εναντίον των ηλεκτρονικών σελίδων της Visa και της Mastercard χρησιµοποιήθηκαν πάνω από 3.000

κοµπιούτερ.
Δημοσίευση σχολίου