Google+

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα μόλις αρχίζει.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα μόλις αρχίζει. 17-11-2010

Ένας πολιτικός μπορεί να σε τρελάνει με τα όσα θα σου αραδιάσει για την
οικονομία, προσπαθώντας είτε να απαλύνει είτε να μαυρίσει την γενική εικόνα, προς όφελος της πολιτικής που ακολουθεί.
Ένας συνδικαλιστής θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί την αμοιβή του εργαζόμενου – και καλά θα κάνει ο άνθρωπος.
Ένας τραπεζίτης θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τα κεφάλαια και τα κέρδη της τράπεζάς του, λέγοντας τα πράγματα από τη δική του οπτική.
Τελικά ποιος σου λέει την αλήθεια;
Μόνο οι αριθμοί αγαπητέ μου. Διότι όπως σε όλα τα πράγματα, οι αριθμοί είναι καθαροί, σκληροί,αδυσώπητοι, αλλά ειλικρινείς. Είναι αυτό που έλεγαν οι παλαιότεροι: Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι.

Ας δούμε λοιπόν τους αριθμούς.

Σκέψου το εξής. Τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου είναι περίπου 55 δισ.ευρώ. Από αυτά, το 50% είναι για τις πληρωμές μισθών του δημοσίου, τα 12-13 δισ.ευρώ πηγαίνουν για την κάλυψη του ασφαλιστικού και τα υπόλοιπα αφορούν τις πληρωμές των τόκων. Απλά πράγματα. Και δε χωράνε μαγειρέματα.

Η Deutsche Bank σε πολύ πρόσφατη έκθεση της εκτιμά ότι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα είναι διπλάσια, σε σχέση με το 2009. Πέρυσι, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2% και η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι το 2010 η πτώση θα επιταχυνθεί στο 4%.

Με άλλα λόγια: Όταν κάποιος δανείζεται με επιτόκια 6% και 7%, όπως το ελληνικό δημόσιο, και την ίδια ώρα το ταμείο του αντί να γεμίζει με την πώληση εμπορευμάτων, συρρικνώνεται με 4%, τότε μπαίνει μέσα!

Η ελληνική κυβέρνηση άλλωστε το παραδέχθηκε. Στην έκθεση που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόοδο στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), αναφέρει ότι η επιμονή των υψηλών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων πιθανόν να οδηγήσει σε αναθεώρηση του ύψους των εκτιμήσεων για τις πληρωμές τόκων για το
χρέος το 2010. Με άλλα λόγια, αυτά που ξέραμε τα ξεχνάμε.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συζητηθεί στο Eurogroup ένα έγγραφο της
Κομισιόν που σχολιάζει την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Κομισιόν λέει ότι, ο στόχος που έθεσε η κυβέρνηση για τα έσοδα από την αύξηση στον ΦΠΑ και στη φορολογία καυσίμων είναι «αισιόδοξος» (παραπάνω από το κανονικό προφανώς) και εμπεριέχει ρίσκα, τα οποία θα φανούν τους δύο επόμενους μήνες. Η δε ύφεση της οικονομίας μπορεί όχι μόνο να θέσει σε κίνδυνο την είσπραξη εσόδων αλλά και να εντείνει τη φοροδιαφυγή. Το δημόσιο χρέος από την άλλη εξακολουθεί να διαγράφει ανοδική πορεία, θέτοντας σε κίνδυνο την προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή.

Τι μας μένει λοιπόν; Να πούμε τα πράγματα όπως είναι.
Η περικοπή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, παρά όσα έχουμε ακούσει μέχρι τώρα, φαίνεται πως είναι ζήτημα χρόνου. Αφενός δεν μπορεί να υπάρχει μια κοινωνία δύο ταχυτήτων και αφετέρου, οι επιχειρήσεις προκειμένου να ισοφαρίσουν την πτώση των πωλήσεων τους θα θέσουν το δίλλημα στους εργαζόμενους. Ή περικοπή μισθών, ή απολύσεις. Κάτι που είπε απ’έξω απ’έξω ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο πρόεδρος σημείωσε πως πάνω από 100.000 επιχειρήσεις είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο, ενώ πολλές είναι ανοιχτές μόνο για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων τους. Και υπογράμμισε ότι, «συνέχεια συρρικνώνεται το εισόδημα προς κατανάλωση, κάτι που σημαίνει λιγότερα έσοδα για τις ΜμΕ και λιγότερες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για φαύλο κύκλο. Πρέπει να σκεφτούμε αναπτυξιακά
μέτρα για τα επόμενα 2 – 3 χρόνια., αλλά και μέσα άμεσης αντιμετώπισης αναγκών».

Ποια είναι η λύση; Μόνο μια φαίνεται πλέον στον ορίζονται. Asset deflation. Πτώση δηλαδή των τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Σε έξι μήνες από σήμερα θα πρέπει να δούμε μια άλλη αγορά σε επίπεδο τιμών. Φανταστείτε ότι η Γερμανία είναι φθηνή με όρους ενός μέσου μισθού στην Ελλάδα! Κι άλλος δρόμος δε φαίνεται να υπάρχει.
Τόσο απλά…Διαβάστε περισσότερα:
Κρίση: Μόνο οι αριθμοί λένε την αλήθεια - Έξυπνο Χρήμα - Money & Power - http://www.menslounge.gr/ http://www.menslounge.gr/money__power/exupno_xrima/krisi_mono_oi_ari8moi_lene_tin_ali8eia.html#ixzz15Tw1KWQD
Δημοσίευση σχολίου